Печат на тази страница

Велизар Енчев: Борисов получи удари от Сърбия и Македония, на които даде много

12 Юли 2019 16:43

„Политически погледнато, Борисов получи два удара от две държави, на които той даде в аванс твърде много, без да получи нещо“, коментира пред БНР изявите на премиера през последните дни журналистът и бивш дипломат в Хърватия Велизар Енчев.

По отношение на Сърбия още 42-рото Народно събрание даде безрезервна и по същество безусловна подкрепа на членството ѝ в ЕС, посочи той. „И дума не ставаше за правата на българите в Западните покрайнини. Разбира се, това са истински подаръци“, каза Енчев “.

Сърбия никога не е питаела добри чувства към България, защото има исторически комплекс към България, съзнавайки че точно преди 100 години съгласно Ньойския мирен договор тя ни отне Западните покрайнини, допълни още Енчев.

„По отношение на Македония - точно преди две години без един месец ние подписахме един договор, който трябваше да бъде подписан. Такъв договор между България и Македония трябва да има, тъй като това е един род в две държави. Лошото е, че в този договор ние признахме македонския език, който е югозападния български диалект, и измислената македонска нация, и тяхната история, заради която заседава и тази смесена българо-македонска комисия и не достига почти до нищо или ако достига до нещо, ние все още не знаем в детайли какво са постигнали“.

Според Велизар Енчев в този смисъл България е направила един подарък на македонската страна в името на евроатлантическите перспективи:

„И по този начин показахме, че когато правиш неочаквани подаръци за другата страна, нормално е да очакваш неблагодарност“.

От международноправна гледна точка България не е страна по Преспанския договор и няма никакви задължения да се съобразява с него, уточнява Енчев, но:

„Пита се на какво основание, след като България не е страна по този договор, на какво основание г-н Заев възнамерява да връчи протестна нота заради това изявление. Когато става въпрос за една изпусната реплика, по никакъв начин не засягаща интегритета и не обиждаща македонската страна, защо трябва да има такава остра реакция от македонската страна, като им направихме такъв подарък с договора за приятелство между двете държави“.

Ако Македония реши да връчи протестна нота, България не трябва да я приема, смята той.

Според Енчев тази реакция е характерна за нации с национални, етнически и исторически комплекси.

„Що се отнася до случая с Република Сърбия, от експертна гледна точка случаят е по-ясен. Борисов не е казал нищо повече от това, което е факт. Бойко Борисов в случая си е позволил позата на слон в стъкларски магазин и е казал нещо, което всички го знаят, но не се казва. Или по-точно не би трябвало да се казва от страна, чийто министър-председател се изживява като локомотив на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, а и НАТО“.

Реакцията на Дачич е абсолютно непремерена, като в същото време Бойко Борисов каза нещо, което е факт от международноправна гледна точка, но трябва да бъде по-дипломатичен в своя изказ, смята Енчев.

„Обединени патриоти“ нямат кауза, нямат и идеология, коментира Енчев по повод свалянето на Волен Сидеров от председателското място на парламентарната група на коалицията:

„Тяхната идеология е оставането във властта на всяка цена“.
Тази коалиция няма да се разпадне, прогнозира Велизар Енчев

Main Menu