Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник – Гашербрум 1

12 Юли 2019 22:51

Алпинистът Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник - връх Гашербрум 1 в планината Каракорум, район на Хималаите. Върхът е висок 8080 метра, е единадесетият по височина на планетата, предаде Нова телевизия.

Това е вторият осемхилядник, покорен от Атанас Скатов през тази година, след като на 15 май той изкачи успешно връх Канчендзьонга, висок 8586 метра.

Гашербрум I е наричан още Скрития връх заради отдалечеността си или K5. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум в Каракорум.

Българският алпинист е започнал изкачването на върха в четвъртък, в 15:27 ч. То е продължило 15 часа. В 06:34 ч. е получено съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст "На върха съм!".

 

"Изкачването беше трудно, в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух. Много се чудех дали да тръгна, след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях!" - споделя алпинистът по сателитния си телефон.

Той допълва, че е изкачил Гашербрум 1 с помощта на допълнителен кислород, но без помощта на шерп.

След осмия си осемхилядник Атанас Скатов продължава проекта си за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Main Menu