Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията за летище "София"

17 Юли 2019 20:07

Консорциум "Софткънект" (френският фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен") спечели концесията на летище "София. Той е спечелил с 86.12 точки.

Това заяви транспортният министър Росен Желязков брифинг, посветен на концесията на летище "София".

"Флугхафен Мюнхен" е операторът на летището в Мюнхен.

Достоверността, устойчивостта и предлагания модел за развитие са факторите, поради които Консорциум "Софткънет" е спечелил процедурата. И петте оферти са изключително добри и който да спечелил, летище София ще има положителна перпектива. Трима от участниците са получили 100 точки на техническото си предложение, изтъкна Желязков.

Договорът може да бъде сключен след изтичане на 15-дневен срок от днес. Решението може да бъде обжалвано в 10-дневен срок пред Комисия за защита на конкуренцията. Дори да има оспорване на решението, то ще бъде в кратки срокове, посочи Желязков.

 

На второ място в процедурата по концесията на летище "София" се нарежда Консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. с 80.31 точки. На трето място е класиран участникът "Фрапорт България" с 80.19 точки. На четвърто място е участникът Консорциум "Витоша" с 78.42 точки. На пето място - Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" с 66.15 точки.

Трима от участниците са получили 100 точки на техническото си предложение - Консорциум "Софткънект", "Фрапорт България" и Консорциум "Витоша". При оценката и отделните разпределения на точките в компонентите на техническото предложения комисията е взела предвид достоверността, изпълнимостта и устойчивостта на предлагания модел за развитие.

На всеки един участник е предоставено копие от решението и протокола от работата на комисията за провеждане на процедурата. Всички оферти са били изключително силни и оспорвани, техническата част била съществена при определянето на крайния общ размер на точките. При избора на концесионер на летището не са се гледали само параметрите, които са свързани с финансови измерители, а се търси най-добрият партньор.

Main Menu