Румен Радев ще открие събора "Рожен"

18 Юли 2019 15:07

Държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на откриването на събора в Рожен утре, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът ще даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни край Смолян в 10.30 часа.

Съборът ще започне с дефиле на над 200 гайдари, с изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, както и на малката певица Мария Бечева от Чепеларе в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв.м., разпънат на роженските поляни. Знамето е ушито според изискванията на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България по поръчка на Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен - Наследство в бъдещето", които за първи път тази година призовават посетителите на събора да бъдат облечени в български национални носии или облеклото им да има елементи от носии. Те са амбицирани да съберат колкото се може повече от присъстващите млади хора и да направят една обща снимка със знамето-гигант.

От МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че заради събора ще бъде затворен пътят между Пампорово и Соколовци до понеделник сутринта. Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед - Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно.

За този период отпада забраната за движение на камиони над 3,5 т по пътя Пампорово - Смолян.

 

Очаква се движението по пътя Пловдив - Смолян да бъде натоварено и затова на камионите се препоръчва да използват обходни маршрути през Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - Пампорово - Смолян и обратно или през Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.

В дните на събора е осигурен обществен транспорт от Смолян, Чепеларе и Момчиловци до Рожен. Паркинги с капацитет 17-20 хиляди места за автомобили ще бъдат разположени в съборното селище. Организаторите призовават гостите да се придвижват с обществен транспорт, за да се избегнат задръствания.

Main Menu