Печат на тази страница

Румен Радев: Дори малка част от пакета на F-16 да липсва, то той няма да лети

18 Юли 2019 19:24

 

Дори малка част от пакета на F-16 да липсва, това деградира значително способностите на самолета, даже той няма да може да излети. Това каза президентът Румен Радев при срещата си с българските дипломати.

„Не става въпрос за самолет, а за огромен пакет от услуги, които трябва да бъдат доставени с този самолет. Дори малка част от този минимално необходим пакет да я няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може да излети“, заяви президентът.

„Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост“, коментира Радев.

„Искам да изчистя нещо, с което се спекулира: Президентът на Република България не е против F-16. Летял съм на трите и съм се бил срещу Ф16 блок 52 президентът е за това не просто да си купим самолет”, заяви Румен Радев.

 

„Виждам, че сме специалисти по кугари, спартани и пантери (видове транспортни самолети и хеликоптери). Основнaтa им задача е да превозват хора и товари от точка A до точка Б. Основното за изтребителя е да пренася въоръжение и да го използва”, каза Радев, визирайки изказването на премиера Борисов по-рано на същата конференция.

„Самолетът F-16 е прекрасен , но за да бъде този самолет оперативно готов да има способности, това е най- малкото. На земята трябва да има и огромен пакет, включващ наземно стратегическо оборудване за планиране на мисии, подготовка и инфраструктура”, заяви президентът.

„Тази цена, която сме договорили, в близко време ще набъбне сериозно”, категоричен е Радев, който смята, че има много скрити разходи около американския изтребител F-16.

„Разбирам, че правителството е притиснато, защото обяви такава ниска рамка, а психологически стана висока рамка и защото наближаваме прага за дефицит по маахстрихтските критерии, а искаме да атакуваме еврозоната.”, каза Радев.

„България рискува да наруши критериите за приемане в еврозоната с покупката на изтребителите F-16”. Това заяви президентът Румен Радев по време на изказването му на годишната среща на посланиците на Република България, която по традиция се провежда в Централния военен клуб.

Президентът отговори на премиера по повод мнението му за способностите на изтребителите F-16. Радев смята, че не е трябвало да се слага толкова ниска финансова рамка на проекта, която сега не се спазва.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава за ръководител на служба „Военна информация“ цивилен. Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

„Военното дело е изключително сложна дейности, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит,“ добави той.

Main Menu