ГЕРБ, ДПС и ВМРО прокараха сделката за F-16

19 Юли 2019 14:02

Народното събрание одобри сделката между България и САЩ за купуване на 8 бойни самолета F-16 с цената на милиарден заем от България на първо гласуване с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими депутати.На второ четене ратификацията подкрепиха 123-ма депутати, против гласуваха 78, а двама се въздържаха.

Първото се осъществи след повече от тричасови дебати, в рамките на което БСП предложиха 6-месечно отлагане, което бе отхвърлено. По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че "сделката е с ценови хоризонт до септември. Никакво отлагане няма да намали цената".

Основен изразител на опозиционната позиция на социалистите бе проф. Румен Гечев. "За един чертеж ще дадем над 3 млрд. лв, за да получим един недоокомплектован самолет", заяви той.

"Страната ни ще финансира развойната дейност на редица американски фирми, тъй като в момента F-16 Блок 70 е само на чертожната дъска и такъв самолет няма. Този модел не е на въоръжение в армията на САЩ, страната производител. Военновъздушните сили на САЩ спряха изкупуването на всякакви модификации на F-16. Приказките как е най-модерният самолет не са верни, след като и държавата производител не го взима на въоръжение, обясни социалистът. По думите му го купуват Словакия, България, Индонезия, Бахрейн. Той подчерта, че Словакия плаща 70 млн. долара по-малко на самолет", заяви той.

Проф. Гечев заяви, че в договора е записано, че американското правителство официално предупреждава българското, че недоокомплектоването на модела и свалянето на неговите боеприпаси крие опасност за реализацията на проекта. Предадени са българските интереси, не е защитен българският национален интерес. "Договорът е диктовка, едностранен и обиден за нашата страна", призова мнозинството проф. Румен Гечев.

Съпредседателят на "Обединени патриоти" и бивш вицепремиер Валери Симеонов обяви, че решението за закупуването на F-16 е взето под "диктат" от Вашингтон. Според него на тази цена е можело да купим два пъти повече самолети европейско производство.

По думите му правителството под натиск е удължило срока за доставка на самолетите от 2 на 4 години и се е съгласило на увеличение на цената до 2.1 млрд. лв.

„Ние сме против сервилното и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство, които определиха условията на конкурса и след това под натиск от Вашингтон бяха принудени да ги променят и да унизят България”, каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ иронично нарече военния и икономическия министър Красимир Каракачанов и Емил Караниколов Гаврош и Клозет от "Клетниците" на Виктор Юго.

„Воля” и „Атака” също се противопоставиха. Лидерът на „Воля” Веселин Марешки нарече цената „брутална” и обяви, че парите трябвало да се похарчат за социални нужди. Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че докато бъдат доставени самолетите, Русия, срещу която са насочени, ще се е превъоръжила с още по-модерни противовъздушни оръжия.

От своя страна, ГЕРБ и ДПС защитиха сделката със САЩ с мотивите, че решаваме бъдещето на българската армия, нейната модернизация и се препотвърждава българската геополитическа ориентация.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви: "Когато става въпрос за държавния суверенитет, за националната сигурност, за стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение".

От ГЕРБ заявиха, че цената е балансирана за това, което ще получи България. Джема Грозданова заяви: "Последните 30 години ние сме длъжници. Това беше период на намаляване на боеспособността на Българската армия. Днес, уважаеми колеги, е време да решим дали този период е време да завърши. Дали трябва да направим първата стъпка към една модерна и силна армия. Решаваме дали българският боен пилот ще пилотира изтребител, с който ще бъдат повишени оперативните способности на военновъздушните ни сили".

Милен Михов от ВМРО определи проекта като най-значим, голям скок в българската военновъздушни сили и заяви: "Да дадем на храбрите български пилоти в деня на рождението на Списаревски не втора употреба френски самолет, а произведен за България, платен от българския джоб и управляван от български пилоти български самолет".

Според министъра на финансите Владислав Горанов плащането на изтребителите няма да създаде бюджетни проблеми, тъй като ще бъде еднократно. Освен това отчитането на този разход пред Брюксел няма да доведе до увеличаване на дефицита.

Аз не съм будала, заяви Валери Симеонов, който обясни защо не е подкрепил ратификацията на сделката. Аргумент той вижда в наименованието на споразумението, което се изписва (LOA) BU-D-SAB. Ако се разменят буквите се получавало BUDALA.

Веселин Марешки пък се притесни фирмата производител на Ф-16 да не фалира. Така щели да ни потънат парите. Самият той като бизнесмен имал подобен горчив опит.

В крайна сметка ратификацията мина с гласовете "за" на 124 депутати.

Main Menu