Разбиха престъпна банда, изнудвала крупен бизнесмен

19 Юли 2019 20:46

Повдигнаха обвинения на шестима души за участие в организирана престъпна група за изнудване и пране на пари в големи размери. Жертва на изнудването е бил крупен бизнесмен, който е развивал дейност и в чужбина.
Групата е била неутрализирана в София . Събраните до момента доказателства сочат, че тя е действала от януари 2017 г.

 

Престъпната групировка опитала да присвои целия бизнес на бизнесмена чрез заплахи, прехвърляния на имоти и парични средства с фалшиви документи. Един от участниците прехвърлил в своя сметка значителна сума на бизнесмена, която била легално депозирана в чужда банка. Средствата обаче били блокирани и групата не успяла да ги присвои.

 

Били са извършени претърсвания в жилища, офиси и банкови трезори, при които разследващите са открили вещи за милиони левове - в две банкови касети са открити над 35 кг злато в монети на стойност над 4 милиона лева. В трета касета са намерени 565 000 евро в брой. Освен това са иззети и шест луксозни автомобила, за които също има данни, че са придобити чрез престъпна дейност. Редица доказателства потвърждават действия по изпиране на пари, както и използване на неистински документи.

 

На трима от участниците са определени парични гаранции от по 150 000 лева.

Другите трима са задържани за 72 часа. Предстои да се реши дали ще се внесе искане за задържането им под стража.

Main Menu