Томислав Дончев: Кибератаката отвътре клати правителството, отвън - клати държавата

20 Юли 2019 13:21

Ако хакерската атака е направена отвътре - има за цел да клати правителството, а ако е организирана отвън - да клати държавата. Това заяви пред БиТиВи вицепремиерът Томислав Дончев по повод хакерската атака, довела до изтичането на данните на близо 5 млн. души.

Това, което се случи, е много тежък инцидент и не е просто игра. По-тежко би било, ако някой беше заличил данните или ги беше променил. Само това би било много по-тежко от сегашната ситуация, акцентира вицепремиерът.

Дончев вижда решаването на проблема на хакерските атака с инвестирането на повече пари в киберсигурността, защото само по този начин бихме били по-защитени. По думите му са правени одити на всички критични системи, но всяка система на НАП предлага електронните услуги на гражданите и те са уязвими.

Киберсигурността е едно състезание между тези, които се опитват да направят пробив, и тези, които се опитват да ги защитят, отбеляза вицепремиерът. Той призна, че имаме опити за пробиви в киберсигурността всеки ден, но те са неуспешни. Четири или пет институции били обект на хакерска атака през миналата седмица. "Това се случва редовно", призна Дончев.

Според него трябва да се направи детайлен анализ на изтеклите данни и да се прецени потенциалът дали може да се злоупотребява с тях. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, закани се вицепремиерът.

Тук държавата дължи отговори, посочи Дончев и настоя да се върне доверието на хората към подобен тип системи.

Main Menu