Печат на тази страница

Превърнаха знаковото кино „Европа Палас” в хипермаркет, не е хубаво!

20 Юли 2019 19:06

„Видимите“ резултати от „грижите“ на министър Боил Банов за културното ни наследство са налице – въпреки че е обявено за паметник на културата, легендарното старо софийско кино „Европа Палас” бе изтърбушено, а днес вече се е сдобило и с модерна фасада от алуминиеви профили, която няма нищо общо с автентичния му вид, констатират от сдружение "Кинопамет".

Понеделник - 22 юли 2019 г., ще бъде един тъжен ден за българската култура и духовност – именно тогава официално отваря врати новият хипермаркет, ситуиран в сградата на знаковото кино „Европа Палас” на ул. „Алабин” 35 /известно още и като „Д. Благоев”/, с което арт салонът окончателно отиде в историята. „Префасонирането“ на емблематичното кино стана възможно след като Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ дадоха „зелена светлина” за трансформацията на прочутия кинотеатър в голям супермаркет за хранителни стоки, въпреки че той има защитен статут като културна ценност, напомнят от сдружение „Кинопамет”. Случилото се с легендарното столично кино всъщност ясно показва каква бъдеща съдба очаква и останалите значими паметници на културата и архитектурни забележителности в София и в големите градове в страната, отбелязват от сдружението.

 

Любимото на поколения столичани и гости на града кино се открива през далечната 1938 година. "Европа Палас" е дело на известния български архитект Асен Михайловски, а тъй като арт салонът е един от най-модерните и луксозни за времето си, в пресата тогава излизат редица похвални отзиви и публикации за "най-големия кинотеатър не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа", припомнят от сдружение "Кинопамет". Забележителното кино "Европа Палас" на ул. „Алабин” 35 е обявено за паметник на културата през 2011 г., то е и част от архитектурно-строителния ансамбъл от историческия градски център на столицата. Кино "Европа Палас" е на територията на Историко-археологически резерват "Сердика - Средец" и попада в неговите охранителни зони, но и това не го спаси от участта да бъде променено предназначението му с цел преустройване в голям магазин за хранителни стоки, посочват от гражданското сдружение. От неправителствената организация очакват отговори от кмета на Район "Средец" Мария Ачкова и от Дирекция "Общински строителен контрол" защо бе допуснато изтърбушването на прочутия кинотеатър "Европа Палас" на "Алабин" 35 и трансформацията му в хипермаркет без каквито и да е паркоместа, в това число и за инвалиди. Действащата нормативна база и наредби на регионалното министерство предвиждат пред хипермаркетите в страната задължително да има предвидени места за паркиране, включително и за автомобили на хора с увреждания, посочват в тази връзка от сдружение „Кинопамет“. Районният кмет и органите на ДНСК изобщо не са помислили и за бъдещите сериозни транспортни проблеми и хаос, които ще настъпят с всекидневното зареждане на новия хипермаркет със стока – тежкотоварни дизелови камиони ще спират за разтоварване направо на уличното платно на "Алабин" 35 и ще блокират за дълго движението по тясната еднопосочна улица, в това число - и движението на трамваите, алармират от „Кинопамет“.

 

Main Menu