ГЕРБ връщат машинното гласуване за парламентарни избори

23 Юли 2019 16:12

ГЕРБ връщат машинното гласуване на парламентарни избори, то остава още за президентски и европейски избори. Отменя се обаче за местни, каквито предстоят на 27 октомври. Това реши правната комисия към Народното събрание при обсъждането за второ гласуване на измененията в Изборния кодекс.

Предложението направи депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който не го мотивира, а каза само, че така са решили в парламентарната група на ГЕРБ. То беше одобрено с 14 гласа "за", 0 "против" и 7 "въздържал се".

Отмяната на машинното гласуване за местни и парламентарни избори и провеждането му само за вота за президент и Европейски парламент внесоха на 9 юли Даниела Дариткова и други депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля.

По време на дискусията Хамид Хамид (ДПС) подкрепи предложението на Ципов като "частична победа на привържениците на машинното гласуване" и предложи да се добави текст, според който да се включат и местните избори по принцип, като се изключат точно предстоящите - на 27 октомври.

"Няма никакво значение какво ще пише в този параграф - коментира зам.-председателят на правната комисия Крум Зарков (БСП) - той се променя всеки път, когато му дойде времето да бъде изпълняван. ... Какво ще се случи след изборите днес няма никакво значение - два месеца преди следващите това отново ще бъде променено. Какво пише в закона няма значение."

Той призова за запазване на машинното гласуване.

"Би било безотговорно да си затворим очите пред проблемите с машинното гласуване, но би било още по-безотговорно просто да го отменим. Бяхме запознати достатъчно навреме с доклад от ЦИК и определени проблеми, свързани със сертифицирането, със сроковете за обществената поръчка, със софтуера. Те бяха на масата и ние имахме избор - сядаме да ги решим или ги използваме като алиби за предварително взето решение да се отмени машинното гласуване. Вие избрахте втория вариант", каза Зарков и апелира за устойчивост на законодателството, при която нормите се изпълняват в продължение на десетилетия, а не се сменят през два, три месеца.

 

Цитираният доклад на ЦИК показва, че 27% от имащите право на глас са гласували машинно на последните избори. От ГЕРБ твърдят, че машинното гласуване затруднява отчитането на бюлетините и попълването на протоколите. Депутатът Александър Ненков определи машините за гласуване като "един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха до двете основни цели, които имаха в началото на дебата – по-честни избори и по-лесно организационни".

Днес в дискусията се включи и проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", който бе гост на заседанието на комисията днес.

"Какво значи 100% машинно гласуване - попита той - че абсолютно 100% над 18 г. имат възможност да участват в него. Дай Боже, да могат, аз обаче малко се съмнявам. В единствената държава с машинно гласуване – половин Белгия, машините са 34 хил. На една машина могат да гласуват до 200 души. Има секции с 600, 700, 800 души. Това означава да имаме по две, три машини. Умножете сумата и ще получите 80 милиона. Готови ли сме за не една машина на секция? Там, където имаше машина, гласуваха 27%. Те избират машината. Не рискуваме ли, като сложим 4 машини и има един човек, който се дръпне и не гласува?

Там, където се въвежда, се въвежда четири, пет години. Ние искаме веднага. Ако има предсрочни избори догодина, какво правим? Не съм убеден, че могат да го направят не само хората по селата, но и част от градското население. И 1000 души да има опасност да лишим от правото да гласуват, трябва да се замислим.

Има го в половин Белгия и никъде другаде. Където го имаше, го махнаха. Има го 1% от населението на Европа."

Предстои и второ гласуване в пленарна зала, след което промененият Изборен кодекс ще бъде обнародван и ще влезе в сила.

Main Menu