Иван Гешев остана сам в състезанието за главен прокурор

29 Юли 2019 19:05

Иван Гешев e единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на днешното заседание на ВСС.

Днес беше и крайният срок за издигане на номинации. Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат. Той обясни, че приема номинацията на заместник-главния прокурор като съсловна номинация.

Другият аргумент на Кирилов да не издига кандидат е, че ще има подкрепата само на 14 гласа от ВСС. Това би означавало да не се стигне до избор, коментира министърът пред висшите магистрати. Също така една евентуална негова номинация щяла да противопостави двете колегии на съвета. Това било нежелателно и не трябвало да се допуска.

Освен това гражданите не се обединили около кандидат, а Данаил Кирилов не приема номинацията на Бойко Атанасов заради несъответствие с изискването на закона.

Развитието на днешния ВСС по отношение на процедурата по избор на нов главен прокурор не е изненадващо, тъй като няколко пъти до този момент министър Данаил Кирилов обявява, че няма намерение да номинира никого.

Министърът на правосъдието не трябва да се пресилва, да се хиперболизира в процедурата по номинации на нов главен прокурор. Това стана ясно от коментара пред медиите на правосъдния министър Данаил Кирилов, който не излъчи кандидат за обвинител номер едно и така Иван Гешев се оказа единствен кандидат.

Тази компетентност трябва да се употребява само в краен случай, убеден е той. Кандидатурата на Гешев, по мнението му, отразявала волята на съсловието.

Тя била доказателство за магистратското самоуправление. Не искал да разделя колегиите и затова е убеден, че е постъпил правилно. За протестите срещу Иван Гешев Кирилов заяви, че не иска да им дава оценка.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация. От там поискаха и оттеглянето й и оставката на Гешев по непригодност.

Иван Гешев преди да стане зам.-главен прокурор стана известна фигура като ръководител на спецпрокуратурата и покрай делата за фалита на КТБ и срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. Лично той участва в ареста на Иванчева, който продължи над 8 часа.

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

В демократичната история на България до този момент главни прокурори са били: Иван Николов Татарчев 17.02.1992 - 21.02.1999, Никола Филчев Борисов 16.02.1999 - 22.02.2006, Борис Владимиров Велчев 23.02.2006 - 02.11.2012, Бойко Найденов, изпълняващ функцията от 06.11.2012 - 09.01.2013. Сотир Цацаров встъпи в длъжност през януари 2013 година и мандатът му може да продължи до началото на 2020 година.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври./news.bg

Main Menu