Шуменец повтори сюжет на Жул Верн с 2500 км плаване по Дунав

31 Юли 2019 11:58

Шуменецът Тихомир Радев плава по Дунав 37 дни сам в лодка, като премина 2500 км по течението на реката, предаде Нова телевизия.

Така той повтори сюжета на книгата "Дунавският лодкар", на Жул Верн. Тя разказва за приключенията на българин стигнал с лодка от извора на Дунав до Черно море.

"Най-тежко като метеорологични условия беше при една буря веднага след Будапеща, Още бях в реката, когато видях, че идва бурята. Успях да изляза навреме, да си подготвя бивака и тогава ме връхлетя бурята - гръмотевична буря, много силна." - споделя Тихомир Радев.

Но лошото време не е единственото изпитание. При отпътуването той обяви, че ще плава в режим на оцеляване, ще се храни с каквото намери.

"Не съм гладувал, но храненето ми беше 1 път на ден - вечерно време, защото така си бях организирал деня", каза още Радев.

Трудности с храната е срещнал в Сърбия, където заради високото ниво на река Дунав няма как да лови риба.

"В Сърбия гостувах на сръбско семейство - поканиха ме рибари. Нощувах в дома им, много радушно ме приеха. Практически във всяка една държава." - разказва пътешественикът.

При изтощителното плаване шуменецът губи 10 килограма от теглото си. Той е тренирал и е подготвен, както физически, така и психически за плаването. Успеха си обаче открива другаде: "Аз не очаквах, наистина, че ще имам толкова голяма подкрепа от толкова много хора. А това психически просто дава криле."

Окриляват го и красивите гледки по пътя му. Сега той ще опише всичко, през което е минал, в книга. А проектът "Приключение по Дунава" скоро ще бъде и филмиран, за да стигне до възможно най-много хора.

Main Menu