Печат на тази страница

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

31 Юли 2019 18:57

При закрити врата ще разгледа искането на прокуратурата за мярката за неотклонение на Иван Тодоров днес. Това стана ясно от изявлението на прокурор Евгения Станкова пред журналисти. По думите ѝ това се налага "тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото".

Медиите бяха поканени на брифинг на Спецпрокуратурата, на който въпросите се оказаха излишни, тъй като Станкова обяви, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като касаят националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях.

Преди това изявление прокурорът обяви, че са напълно убедени и разполагат с доказателства по обвинението за всяване на смут и страх в обществото и че това е действие, направено целенасочено и срещу политическата и обществената система.

Станкова заяви, че прокуратурата разполага с доказателства, че информацията източена от НАП е предоставена на сайта "Бивол" още две-три седмици преди данните да станат публични, както е засякла и скрит чат в Телеграм между един обвиняем и собственика на "Бивол". Освен това данните са изпратени и до световни медии като БиБиСи и Ройтерс, което също доказва, че е била застрашена националната сигурност.

Това е дейност, насочена срещу населението и е за провокиране на нестабилност, обясни Станкова и даде като пример факта, че в момента изключително много граждани са притеснени, сменят си личните карти, страхуват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да не им сменят собствеността на автомобилите и имотите.

Освен това по думите на Станкова, служителите на НАП работят под изключително напрежение, тъй като били затрупани с заявки и жалби от страна на граждани.

Целта на това деяние - течът на информация и разпространяването й - е да се дестабилизира политическата обстановка в страната и да се всее недоверие в правителството, "каквато обстановка имаме в момента".

Евгения Станкова посочи, че разследващите са открили достатъчно доказателства за съзнателна и целенасочена дейност от страна на тримата обвиняеми, а Иван Тодоров по никакъв начин не съдейства на разследването, тъй като не е предоставил паролите.

От НАП са изтеглени данни в различни конфигурации на повече от 5 млн. и 100 000 български граждани, но е извършено търсене за определени фирми, както и данни на лица на ръководни длъжности и във връзка с популярна хазартна игра.

"Има насоченост към фирмите, чийто данни да бъдат копирани", посочи Станкова.

Информация, която Станкова може да даде на журналистите към момента, е, че е направен опит да бъде проникнато в поливната система пред Народното събрание и така при влизане на гости в сградата, тя да бъде включвана. По думите на прокурорката това също застрашава стабилността в държавата и съответно националната сигурност, тъй като цели предизвикване на социална нестабилност./news.bg

Main Menu