Нови случаи на свинска чума в Пловдив и Разград

01 Авг 2019 07:08

Още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград, съобщиха от БАБХ.

Служители на българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха случаи на свинска чума в квартал "Младеново", град Лом - 11 свине и в село Ковачица, община Лом - 7 свине, уточняват от агенцията.

Пробите са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е станало днес, 31 юли. Пробите са взети на 24 юли 2019 г.

Предстои евтаназия на животните и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Около новите огнища има 3-километрови предпазни и 10-километрови надзорна зони. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, които са отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив. Открити са и умрели 6 диви свине в ловно стопанство "Воден", област Разград.

От агенцията по храните отново призоваха стопаните да заколят спешно своите свине в задните дворове и да готвят дълго месото.

Main Menu