Борисов: Партиите не бива да се месят в избора на главен прокурор

03 Авг 2019 09:36

Политическите партии не трябва да се месят в избора на главен прокурор. Тава позиция изрази премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Така той отговори на критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова за това, че не е излъчил втори кандидат за поста, който да се конкурира с вече номинирания Иван Гешев.

"Представете си, че през моя министър на правосъдието от моята политическа партия бях предложил кандидат за прокурор примерно Емил Радев. Европейски депутат, доказан юрист. И аз считам, че дори това трябва да отпадне в закона. Не трябва никоя партия, правителство да се меси в независимата съдебна власт. И затова не излъчих." - заяви Борисов.

По повод изтеклите данни от прокуратурата след кибератаката срещу НАП, той коментира, че някой умишлено иска да сваля правителството.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и ще завърши на 24 октомври. Избраният трябва да заеме поста на Сотир Цацаров в началото на следващата година.

 

Main Menu