Градушки удариха Кърджали, Враца, Благоевград, буря събори дървета във Варна

03 Авг 2019 19:46

Пороен дъжд и гръмотевична буря се разразиха в много населени места на Благоевградска област. Банско беше ударено от градушка с големина на лешник, съобщи БНР. В областния кризисен щаб към момента не са постъпили сигнали за пострадали хора, наводнени къщи и проблеми по основните пътни артерии. В някои населени места беше прекъснато и електрозахранването. Бурята и силните дъждове бяха краткотрайни.

 

Градушка и проливен дъжд удариха и Кърджали само ден след силната буря, причинила щети в района. Някои от ледените зърна бяха с големината на череша. И в този град градушката премина в проливен дъжд, съобщи БНР. Загражданията за ремонта на пазара в областния център са паднали, движението е било изключително затруднено, а ул. "Антим I" е под вода. Хора, които живеят в района, в момента се опитват да разчистят отводнителните шахти, за да поемат водата, съобщиха за БНР негови слушатели.

Във вилната зона във Враца в продължение на 6-7 минути от небето падали големи ледени късове, съобщи Нова.

Силен дъжд се изля и в София.

Много паднали дървета предизвика кратката но силна буря във Варна. На места има пострадали коли, съобщи "Булфото".

 

Най-много количества валежи са отчетени в Кърджали - 21 л/кв.м, съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Информацията за валежите е към 18.00 ч.: 14 л/кв.метър са измерени в Русе, а в Сливен и Лом - 12 л/кв.м. В Ловеч дъждовете са достигнали 11 л/кв.метър, в Плевен - 9, а в Разград, Варна, София - 5 л/кв.метър.

Седем електрически стълба на "ЧЕЗ - Разпределение" са счупени при днешните бури в Западна България, съобщават от дружеството. Допълнителни аварийни екипи работят за отстраняване на повредите.

Силен вятър, дъжд и мълнии са нанесли щети по електроразпределителната мрежа. Освен счупените стълбове, има изгорели трансформаторни машини в трафопостове, а множество проводници са разкъсани от паднали дървета.

Повредите са в София, в Софийска област, Кюстендил и Перник.

В същото време, противно на прогнозата за захлаждане, в Хасково е изключително топъл и задушен августовски ден. Млади и стари търсят спасение в паркове и край фонтан предаде БТА.

Буря отне снощи живота на 55-годишен мъж в Долни Богров, а жена на 50 години е в критично състояние в болница "Света Ана".

Буря нанесе вчера вечерта щети и в Перник. Освен наводнените от дъжда улици, силният вятър изкорени дървета в различни райони на града. Прекършен бор е паднал върху три автомобила в квартал "Мошино", изкоренено дърво има в близост до детска градина "Миньорче", в село Дивотино е паднала топола, а в квартал "Изток" - стълб на уличното осветление. Откършени от дърветата клони има на много места в града и по пътя за село Кладница, съобщи БНР.

Main Menu