Стотици хора се събраха отново в храм, потопен преди 55 г. от язовир "Жребчево"

04 Авг 2019 19:29

Стотици миряни, бивши жители на село Запална и техни потомци се събраха за първи път в храм "Свети Иван Рилски", потопен преди 55 години от водите на язовир "Жребчево". Света тържествена литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от епархията, предаде БТА.

"Събра ни вярата, за да съживим храма с молитва, нека съхраним и вярата, и храма и да ги запазим и за следващите поколения", каза в проповедта си дядо Киприан.

 

След половин век под водата, от пет години храмът се издига отново в източната част на язовира. Сградата е вече извън очертанията на водната повърхност заради засушаванията и източването на язовира под критичната точка. Сформиран е инициативен комитет за спасяването му, който има надеждата, че ще се намери техническа възможност да бъдат укрепени стените и останките от купола, които напомнят за средновековния храм в стария Несебър.

"Има здрави основи и добър каменен градеж", коментира пред БТА 90 годишният Стойко Попдраганов, син на селския свещеник, служил в храма. По думите му храмът се е намирал в източната част на селото, от което са се изселили 976 човека, а 215 къщи са били залети от водата.

Main Menu