Lockheed Martin: Самолетите летят, а за радари да каже правителството

06 Авг 2019 11:11

Няма разлика нито в характеристиките на самолета, който България ще получи, нито в оборудването. В процеса на договаряне на цената не са променяни технически параметри.

Това заяви на пресконференция директорът на "Международно развитие на F-16" в американската компания Lockheed Martin Джеймс Робинсън.

Проектът засилва и българо-американското стратегическо партньорство, изтъкна Робинсън.

По думите му процесът е абсолютно прозрачен и от гледна точка на българското правителство, и от страна на САЩ. Договорът отговоря на нуждите на България, категорични бяха от американската компания. Парите за покупката на целия пакет скоро ще бъдат в сметката на Федералния резерв на Ню Йорк, убеден е Робинсън.

За ъпгрейда на радарите не е ясно дали САЩ ще помогне на България, това е решение на правителството, а България сериозно се е заела с модернизацията на отбраната.

Ние сме само съюзник, ние предлагаме подкрепа, но решенията се взимат тук, коментира Робинсън.Като дойдат самолетите, ще са напълно оперативно способни и могат да летят, категоричен беше той.

Той обяви още, че в България Lockheed Martin предстои да произвежда и дронове. В програмите за участие на българската промишленост трябва да се установи какви са нуждите на ВВС. Все още не се знае какви ще са типовете летателни апарати.

F-16 се използва в 29 страни като Словакия, Румъния, Гърция и други партньори от ЕС и НАТО.

В България ще летят най-напредналите модели на бойния самолет - блок 70 в НАТО и в света. Припомняме, че най-големите качества на този модел изтребители са пълни възможности "земя-въздух" и въздух-въздух. Самолетите имат 12 000 часа сервизен живот.

Производството на първия изтребител ще бъде през декември 2022. Ще се предостави възможност за обучения на летците ни в Гринвил, Южна Каролина. Те трябва да приключат до 2023 година. Целта е след като F-16 се влее в българските военновъздушни сили, пилотите да са напълно подготвени да летят с него.

С вноса на тези самолети внасяме опит и умения, вярва шефът на международния отдел в Lockheed Martin./news.bg

Main Menu