Може да поискаме още пари от ЕС заради чумата по свинете

07 Авг 2019 10:50

Най-вероятно ще наложи да поискаме още пари от Европейския съюз. Това заяви в студиото на БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по повод финансовата помощ, която ще получим от Европейския съюз в размер на 13,9 млн. лв.

По думите това се налага, тъй като според европейското законодателство се предвижда съфинансиране от 50 до 70%.

Иванов подчерта, че парите от този транш ще бъдат използвани за компенсиране на първите свинеферми, които са унищожили животните си.

Зам-министърът изтъкна още, че частните стопани, който имат регистрирано стопанство не трябва да се притесняват, тъй като и те ще получат обезщетения.

Очаква се те да получат парите си до 30 дни след установяване на огнището.

 

Според Янко Иванов причината, за да има толкова нерегистрирани стопанства, е непознаване на закона. Той поясни, че в него пише, че всички животни, който се отглеждат със стопанска или нестопанска цел трябва да бъдат регистрирани.

За недоволството на хората, че се убиват здрави прасета, зам.-министърът поясни, че няма как да чакат заболяването да влезе е в районите, защото тогава няма да става дума за оползотворяване на месото.

На въпрос какво прави министерството, за да осъществява контрол върху нерегистрираните стопанства и тяхното преброяване Иванов заяви, че за тази цел са създадени областни и общински епизоотични комисии, които трябва да описват всички стопанства, в които се отглеждат свине.

Зам.-министърът на земеделието призна още, че това с което не успели да се справят е редуциране на популацията на диви прасета, както и с животните в заден двор.

 

Припомняме, че протестите срещу умъртвяването на свинете продължават с блокада на пътя Сливен-Ямбол.

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите с африканска чума по свинете.

Потвърден е и първи случай на чума по свинете в Югозападна България.

И в Свищов беше обявено бедствено положение заради разпространението на заразата./news.bg

 

Main Menu