Пореден фалстарт на делото за "Царските конюшни"

07 Авг 2019 13:45

Отново отложиха делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев по обвинението за продажбата на занижена цена на държавната земя под сграда на "Царските конюшни" в София. Отлагането е за пети пореден път.

Причина за фалстарта на съдебния процес този път стана предварително планираният годишен отпуск на неговите адвокати, които днес отсъстваха от пленарната зала.

Веселин Пенев отрича да има вина за продажбата на имота.

Това е поредното отлагане на делото, след като в началото на годината обвинителният акт по него бе върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

"Няма щета за държавата. Такъв казус - "Царски конюшни" и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал "Царските конюшни". Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение, че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория", коментира Пенев, цитиран от БГНЕС.

"Аз съм извършвал единствено и само управленски действия, които са по-скоро в рамките на рутинната дейност на всеки областен управител, без от това да произтекли каквито и да са щети за държавата", категоричен бе Веселин Пенев.

Припомняме, Веселин Пенев бе обвинен за сделката с "Царските конюшни" през 2016 година като областен управител на София по време на второто правителство на Бойко Борисов. Тогава от БСП настояваха и за оставката на вътрешния министър Бъчварова.

След избухването на скандала Пенев си подаде оставката. Заедно с него пред съда застава и оценителя Юлия Димитрова-Цекова за това, че е дала невярна оценка.

Обвинението срещу Пенев е за това, че имотът от близо 7.5 дка е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

В началото на годината зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 година една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено./news.bg

Main Menu