България преговаря със Сеул за нов завод за акумулаторни батерии

11 Авг 2019 19:46

Освен за инвестиция от Хюндай, България води преговори за такава с голям корейски завод за акумулаторни батерии. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който присъства на първия Каспийски икономически форум в курорта "Аваза" в Туркменистан.

Той, както и министърът на икономиката Емил Караниколов, отказаха да назоват името на южнокорейската компания, тъй като "в тази инвестиция сме в състезание с няколко държави".

Премиерът отново коментира и темата за новия завод на германския концерн "Фолксваген".

"Страната ни продължава да полага усилия да привлече "Фолксваген" в България. Ние си направихме огромна реклама на страната, защото останахме само с Турция да се състезаваме за завода на компанията. В България сега има 250 завода за авточасти и то само на големи западни компании. Дори да не стане с "Фолксваген", ние ще имаме завод за автомобили, "това мога да ви го гарантирам", каза Борисов.

По думите му, Турция е наш стратегически партньор и съсед с огромна икономика.

"Спазвайки всички правила на Европейския съюз, ние предлагаме по-добри бизнес условия. Всичко е в рамките на играта. Ние никога не сме си позволявали да уронваме престижа на друга държава. Турция спазва желязно ангажимента си за мигрантите. Аз, докато съм премиер, ние ще имаме приятелски, добросъседски отношение с всички съседи. Турция изпълнява споразумението за бежанците и ние никога няма водим негативна кампания срещу нея", каза още министър-председателят.

Main Menu