До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета

12 Авг 2019 09:27

Ако сега плаче баба Стоянка и оставим нейната свиня, утре може да плаче цяла България. Това заяви пред bTV заместник-министърът на земеделието Янко Иванов по повод започването на принудителното умъртвяване на домашните прасета заради африканската чума.

Припомняме, снощи изтече удълженият срок, в който стопаните трябваше доброволно да умъртвят животните си.

Въпреки че кметовете на 30 пазарджишки села обещаха пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят нареждането, в петък стана ясно, че хората все пак отказват да допуснат екипите на БАБХ.

Нека да е ясно - мярката е абсолютно непопулярна, но наложителна, посочи той и изтъкна, че откакто са предприети подобни действия от няколко дни няма нови случаи при домашните прасета. Според него това означава, че мерките са правилни и това е посоката за овладяване на кризата.

По думи на Иванов се изчаква да дойде ловният сезон на диви прасета. Когато и там се редуцира популацията, резултатът ще е видим за всички, увери той.

 

Иванов благодари на кметовете, които изпълниха указанията на министерството и настоя до края на работния ден управниците, които са отказали да го сторят, да получат акт за административно нарушение.

За кметовете, които не са изпълнили мярката, ще има глоба от 100 до 300 лева първи път, а при втори случай тя се удвоява.

Иванов обясни, че все още не е ясно точно колко управници ще бъдат санкционирани.

Те са яхнали вълната на популизма, но да не забравят, че като отмине тази вълна, ще се види кой е влязъл във водата гол, заяви той.

 

Относно въпроса с изхвърлянето и обезопасяването на труповете на животните Иванов посочи, че отново задължение на кметовете е да организират трупосъбирането и необходимите площадки. Той подчерта, че БАБХ върши работата си за справяне с кризата доколкото й позволяват условията, но тя не е сама в тази борба.

Запитан дали освен със загробване има друг вариант за справяне с отпадъците, Иванов поясни, че към момента с ресурсите, с които Агенцията по храните разполага, това е най-добрата опция.

По отношение на поисканата от Прокуратурата проверка в БАБХ Иванов заяви, че няма притеснения. Той отказа да коментира случая, защото не е бил пряк участник във въпросните обществени поръчки, но увери, че МЗХГ ще поиска информация от БАБХ по случая и ще съдейства на прокуратурата при нужда.

По отношение на ситуацията в Русенско от БНТ стана ясно, че засегнатите индустриални комплекси ще получат поетапно между 300 и 600 000 лева за дейностите по ликвидирането и загробването на животните.

720 000 лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която извършва дезинфекцията и обеззаразяването на обектите в областта.

Main Menu