Акропол от Средновековието разучават на Перперикон

12 Авг 2019 13:43

По време на разкопките н Перперикон са открити повече от 210 находки. Сред тях са кръстове, накити, монети, каменна пластика и други. В момента археолозите проучват голям акропол от средновековния период. Кампанията на Перперикон започна на 24 юни, а работата на археолозите ще продължи до 10 септември.

Реликварий (двоен кръст) с праха на светец и рядка златно-сребърна монета на византийски император са сред най-ценните находки тази година.

Те датират от 11-12 век и бяха представени на пресконференция в БТА от археолога проф. Николай Овчаров.

Двустранните реликварии, наричани още палестински кръстове, имат във вътрешността си кухина, където се поставят мощи на светии. "Този кръст беше абсолютно затворен, наложи се да го срежем със специална машинка", разказа археологът.

Това е четвъртият подобен кръст, открит през последните 20 години при разкопки. В него е открит прах, което може би е разложена кост, предполага проф. Овчаров. "Лично на мен този реликварий много ми хареса, защото е направен в един изключително експресивен стил, някои от съвременните художници биха го копирали като рисунка", сподели ученият.

От едната страна е изобразена Богородица Уранта (Молещата се Богородица, с вдигнати ръце нагоре), а от другата страна е изобразен Исус Христос. Има и надпис, гласящ "Исусе Христе, побеждавай". Христос е изобразен прав с дълга дреха (колобионт), характерна за светите земи иконография, която се запазва до 12 век. Затова и кръстът датира от този период, подчерта археологът.

Византийската монета бележи пика на икономическата криза в империята. Става дума за период от нейната икономика, в който мощната някога империя буквално е на прага да рухне политически и икономически. След големия разцвет на Македонската династия империята влиза в период на упадък и практически губи всичките си владения в Мала Азия след война с османците при Мансикер. През 11 век византийската монета (хистаминон) се обезценявала непрекъснато и в края на века вместо 20-22 карата тя достига само до 5-6 карата в монета, останалото съдържание е сребро. Император Алексий успява да стабилизира икономиката, като намира голямо количество злато и пуска новата монета перпера със съдържание от 21-22 карата злато. Монетата е от последните години преди реформата. Интересното за нея, според проф. Овчаров, е, че от едната страна е изобразен император Алексий, коронясан от Св. Димитър, покровителят на Солун. От другата страна на монетата е ликът на Христос. Името на Перперикон, преведено от гръцки, означава свръхогън. Според учените именно това говори за производството на злато и пречистването му чрез претопяване.

В първия открит преди години реликварий археолозите са се натъкнали на микроскопично парче от дърво, за което се е смятало, че е от Светия кръст. След проучване е предадено в Църквата "Успение на Св. Богородица" в Кърджали. В другите два е имало малко парче от кост, очевидно от мощи на светец и косъм от светец. За съжаление обаче при тези кръстове няма как да бъде установено чии са мощите, обясни проф. Овчаров. /News.bg

Main Menu