Печат на тази страница

Пожарът край Дупница е потушен, но АМ "Струма" остава затворена

14 Авг 2019 08:53

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е трябвало полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които вчера следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ "Струма" край града, да бъдат съхранявани там. Това призна собственикът на фирмата за вторични суровини "Феникс Дупница" ООД Кольо Илиев пред БНР.

 

Огнената стихия е овладяна, но причини сериозно задимяване и обгазяване в района. Заради това кметът на Дупница Методи Чимев издаде заповед за частично бедствено положение.

Ограничено е движението в пътния участък на магистралата. Забраната е в двете платна за движение в участъка между пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево. Движението се осъществява по път I-1/E79 и се регулира от Пътна полиция, съобщиха от АПИ.

Днес предстои експерти на Пътната агенция да установят има ли конструктивните пораженията в участъка, и ако да - какви са те. Има сериозни съмнения за състоянието на три от колоните на моста.

Кольо Илиев разказа, че пожарът избухнал малко след 16 часа. Според него палежът е умишлен. "Няма друг начин как да се случи", заяви той пред NOVA.

Часове наред пожарникарите опитваха да се справят с огъня. Заради гъстия черен дим и веществата, които горят, от Перник пристигнаха екипи на РИОСВ, за да следят за замърсяване на въздуха.

Проверка на инспекцията установи, че собственикът на цеха за отпадъци няма никакво разрешение да складира каквото и да е под магистрала "Струма" и на своя глава решил да използва пространството, за да подреди там балираните отпадъци, които изгоряха.

"Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ "Бобовдол", но не приемаха в момента. Всеки ден имаме разговор с директора на ТЕЦ "Бобов дол", и те са задръстени", каза Илиев.

"Община Дупница много отдавна е пуснала едни сигнални писма, с които е уведомила, че това нещо не е редно да бъде съхранявано тук. Общината сигнализира за наличие на проблема и си мисля, че не само РИОСВ, тук и АПИ трябваше да вземат отношение по темата, имайки предвид къде е складирано това нещо", заяви кмет на община Дупница Методи Чимев.

От АПИ обясниха, че отпадъците са били на общинска площ и е било задължение изцяло на общината да ги изчисти.

До неотдавна фирмата за вторични суровини е била и оператор на сметището на Дупница. През последните години РИОСВ-Перник е налагала няколко глоби на собственика на "Феникс Дупница" ООД на стойност близо 20 хиляди лева. Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци. Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година

Специалисти, пожелали анонимност, заявиха, че съхраняването на леснозапалими отпадъци в непосредствена близост до стратегическа транспортна инфраструктура е престъпление.

Main Menu