Медсестрите решени да подкрепят Манолова за кмет на София

15 Авг 2019 16:18

Проектозаконът за съсловните организации у нас влезе в омбудсманството. Следващата седмица предстои да бъде внесен в парламента.

Националният защитник Мая Манолова е на среща с медицински сестри поради промените в Закона за съсловните организации на медицинските специалисти. Те вече са обсъдени с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Омбудсманът ще настоява за възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии, възможност за избор на членство, задължителност на членството и критерии за представителност на организациите. Ще поработим върху този проект и ще се консултираме с други представители на институции, уточни Манолова.

Искането за такъв закон беше едно от основните искания на протестите. Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че такъв проект ще бъде внесен до 20 април в парламента, това обаче така и не се случи. Затова се налага аз и моят екип да свършим работата на ресорния министър, изтъкна Манолова.

Ние, като представители на различни професии, сме хората, които знаем най-добре при какви изисквания и критерии трябва да се работи. Не виждам пречка едни да бъдат в този закон като лекари, зъботехници зъболекари, а други извън него. Настоявам за равноправие, посочи още Мая Илиева, която застана начело на протестите на медицинските специалисти. Тя посочи, че съсловията ще подкрепят Манолова за кмет на столицата така, както тя е подкрепила тях от самото начало на протестите. Нови протести медицинските сестри готвят на 11 септември пред Народното събрание.

 

От страна на фелдшерското съсловие също се борят против двойния стандарт между съсловията.

Ще дойде момент, в който ние ще сме в червената книга и в болниците няма да има кой да се грижи за хората, предупредиха медицински сестри.

Пред журналисти омбудсманът Мая Манолова отказа да коментира последното социологическо проучване, според което тя заема предни позиции във връзка с предстоящите местни избори. По думите й това са експертизи на специалисти, от които се очаква да правят подобни коментари, "от мен не се очаква да коментирам социологически изследвания и няма да го правя", заключи Манолова./news.bg

 

Main Menu