Сливен има нов арест

22 Авг 2019 16:41

Бивше котелно помещение в двора на затвора е преустроено в модерна двуетажна сграда, която отговаря на съвременните изисквания. Ремонтът е продължил малко повече от година. До сега арестът в Сливен се помещаваше на последния етаж на сградата на ОД на МВР в града.

Нови помещения на ареста в Сливен бяха открити днес. На церемонията присъстваха заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, и.д. главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", старши комисар Ивайло Йорданов, областният управител на Сливен Чавдар Божурски, представители на местната законодателна, съдебна и изпълнителна власт.

Новият арест разполага с 20 жилищни помещения и е с капацитет до 40 задържани лица. Три от помещенията са обособени за задържани непълнолетни девойки, жени и непълнолетни момчета. Всяка от стаите разполага със самостоятелен санитарен възел, неограничен достъп до течаща вода, система за повикване и сигнализация при нужда, както и съвременна противопожарна инсталация, разясни при откриването началникът на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев. Помещенията, които са с осигурен достъп до пряка слънчева светлина, са снабдени още със система за вентилация и система регулиране на температурата в режим отопление и охлаждане. Арестът разполага с две самостоятелно обособени места за престой на открито и със зала за свиждане, която осигурява пряк визуален контакт между посетители, задържани и служителите с надзорни и охранителни функции.

Това е поредният арест в страната, който е преместен на територията на съответния затвор. При откриването днес заместник-министър проф. Проданов изтъкна, че работата за подобряване на материалните условия в затворите и арестите ще продължи. За пример той посочи текущите ремонтни дейности в затворите в Пазарджик и в Бобов дол. За тази година са предвидени преустройства на арести и пробационни служби в Добрич и Благоевград. Проф. Проданов посочи още, че по линия на новия програмен период на Норвежкия финансов механизъм се работи върху проектирането и изграждането на обучителен център с пилотен затвор към него, който се предвижда да бъде до Самораново. Предвидени са още да бъдат реновирани затворнически общежития и да бъдат създадени преходни отделения или т.нар. half way houses за адаптация на затворници. По линия на Норвежкия финансов механизъм през 2013 г. в Сливенския затвор бе извършен ремонт и преоборудване на медицинския център и отделението за майки с деца, като помещенията бяха изцяло приведени в съответствие с национални и европейски изисквания за здравно обслужване на осъдените, а през 2017 г. корпусът на затвора бе основно ремонтиран./news.bg

Main Menu