Поне два месеца ще са необходими за възстановяване на виадукта на АМ "Струма"

23 Авг 2019 12:15

Инж. Павел Диковски, член на УС на Браншова камара "Пътища" коментира пред БНР, че след като станат готови експертизите, най - малко два месеца ще са необходими за възстановяването на моста на АМ "Струма".

"Аз не бих опровергал прогнозата на проф. Назърски (УАСГ, б.а.) че са необходими два месеца (за пускането на движението в посока "Кулата"), но смятам, че това е оптимистичният вариант. Защото, ако се наложи да се подменя носеща греда, защото има увредени греди в крайните полета, за които тепърва изследванията ще покажат колко са увредени. Доколкото знам, се предвижда да се направи едно пробно натоварване на моста, което ще докаже степента на носимоспособност на съоръжението", каза инж. Диковски.

Резултатите от експертизата на състоянието на АМ "Струма" след подпалването на отпадъците, които бяха незаконно струпани под виадукта до Дупница ще бъдат обявени днес.

 

Инж. Диковски коментира още: "Направата на прогнози, преди да сме прочели текста на експертизата, е боравене с доста неизвестни. Трябва да са ясни резултатите от експертизата, защото до този момент в България не сме имали такъв прецедент. Такъв пожар под транспортно съоръжение не сме имали. Изобщо пожар от този порядък, толкова дълговременен и с развитието на такава висока температура. Всичко, което знаем за деградацията на стоманобетоновите елементи в пожарни условия до момента, е малко теоретично".

Той отговори и на въпроса защо, след като местната община е подавала сигнали за нерегламентирано складираните материали, не е имало своевременна реакция: "В случая АПИ е малко разширеният вариант. За мен там отговорността се носи от Областно пътно управление - Кюстендил, което е собственик на пътната мрежа в областта. Областно пътно управление е стопанинът на пътната мрежа, а пътноподдържащото предприятие, което е отговорно, също е във взаимовръзка. След като са установили, че има такива материали, е трябвало да направят всичко възможно да бъдат елиминирани и изнесени от това място".

 

АПИ обяви, че най - вероятно днес ще бъде пуснато движението за леки автомобили по АМ "Струма" в посока София. Първо ще бъде проверено на каква тежест може да издържи засегнатият от пожар виадукт на магистралата край Дупница./news.bg

Main Menu