В Кърджали посрещнаха Борисов: Добър ден, другарю началник!

23 Авг 2019 14:24

Министър-председателят Бойко Борисов беше посрещнат в Кърджали с ръкопляскания, прегръдки и думите "Добър ден, другарю началник".

Премиерът, министърът на спорта Красен Кралев и финансовият министър Владислав Горанов посетиха стадиона на ФК "Арда" в областния град, където правителството съдейства да бъде подменено осветлението.

Освен топлото посрещане, министър-председателят получи и подарък - тениска на футболния клуб.

 

 

Припомняме, че Борисов е в региона, за да присъства на официалната церемония на откриването на най-стария златен рудник в Европа, който се намира на хълма Ада тепе край Крумовград. На събитието ще присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Канадската добивна компания Dundee Precious Metals вече започна да разработва рудника. Реалната експлоатация е започнала през юли и вече са произведени първите количества златен концентрат. На хълма Ада тепе вече работят всички минни съоръжения. Рудата се добива по открит способ, а годишната преработка е 800 000 тона. За извличане на златото не се използват цианиди, което е било едно от изискванията на местните хора, за да позволят стартирането на процеса.

Dundee Precious Metals стопанисва и най-голямата работеща златна мина в Европа, която също е у нас – тази в Челопеч.

Main Menu