Прокуратурата пусна трета серия с доказателства срещу хакерите на НАП

23 Авг 2019 18:28

Специализирана прокуратура пусна трета поред серия от доказателства, събрани в хода на разследването за атаката срещу НАП.

От сървърите на НАП бяха източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества.

С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвиняем Кристиян Бойков, Георги Янков, Иван Тодоров, допълва спецпрокуратурата. Подчертава се, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

Прокуратурата допълва, че въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи, съобщава спецпрокуратурата.

Представени са файлове със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

Първият представлява "експертна справка" за Кристиян Бойков и разпращане на имейли до определени медии.

Вторият файл представлява извадки от разговор между обвиняемия Янков и служител, малко след ареста на Бойков.

Третият файл съдържа разпити на свидетели.

 

Припомняме, че на 8 август съдът реши Иван Тодоров да бъде върнат в ареста.

Преди делото Тодоров заяви пред медиите, че не е поръчител на престъплението и не се притеснява от нищо.

Преди това пък от прокуратурата поискаха делото да не става публично.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите.

След това на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.

Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в България има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

Пред bTV обвиненият отрече да е извършил атаката срещу приходната агенция.

За кандидата за главен прокурор Иван Гешев атаката към НАП била политическа. Адвокатът на Кристиян Георги Стефанов призова да не бъдат намесвани в политиката.

Според Сотир Цацаров хакерът Кристиян не е действал сам.

На 25 юли стана ясно, че обвинения за хакерската атака в НАП са получили трима души - Кристиян Бойков, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм./news.bg

Main Menu