Избягалите затворници са молдовци, взривявали банкомати

25 Авг 2019 16:47

Двамата избягали затворници от Стара Загора са молдовци, осъдени за взривяването на два банкомата у нас.

Както тренирали в открития фитнес на затворническото общежитие в събота, Василе Морару (24 г.) и Александър Хаджи (30 г.) прескочили оградата и избягали малко преди 15:30 ч.

От двамата мъже няма и следа. Днес са обявени за общодържавно издирване.

Те са осъдени на 4 г. и 8 месеца затвор за взривяването на два банкомата в Стара Загора и Казанлък и кражбата на близо 90 хил. лева от тях. Присъдите им бяха намалени от 7 г., защото признаха вината си. Осъден за престъплението бе и сънародникът им Дионис Коджукаро, 23 г. Той твърди, че не знае да са планирали бягството, съобщава БНР.

На 9 юли 2019 г. Окръжният съд в Стара Загора постанови те да излежат присъдите си при общ режим и затова са били в общежитието. До дни се очаквало да бъдат прехвърлени в София - съобщи директорът на общежитието в Стара Загора Запрян Димитров.

 

„При постановяване на съда на присъда до пет години при общ режим задължение на администрацията на затвора е да ги изведе в открития тип, където поради самото естество, че лишените от свобода ползват облекчения - придвижване, работа на външни работни обекти, цялата охранителна система е малко по-слаба“, каза той пред БНР.

Тримата идват от бедни семейства - изтъкват служебните им защитници. Наскоро са имали свиждания със съпругите си.

Молдовците са регистрирани за престъпления в Молдова, Италия и Германия.

Main Menu