4 млрд. лева доплащаме допълнително за здравеопазване

26 Авг 2019 12:15

4 млрд. лева доплащаме допълнително за здравеопазване. Това разкри шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Промени в закона, предложени от Министерството на здравеопазването, предвиждат изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

Д-р Дечев изрази съмнения относно предложенията: "Не знам защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно - тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно."

Той добави, че за пръв път, по инициатива на НЗОК, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно щяло бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.

Main Menu