Най-интересните находки на годината: Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин

29 Авг 2019 16:01

Монети на цар Иван Асен II и Алексий I Комнин са сред интересните находки, които открихме тази година. Това каза археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус". „Като монетата на цар Иван Асен II има само десетки открити в страната. Това е първото българско посечене, което показва и разширението на българската държава след битката при Клокотница 1230 г.“, обясни археологът.

Проф. Николай Овчаров посочи, че другата открита монета е на император Алексий I Комнин, това е така нареченият хистаменон. „Става дума за 11 век, когато Византия изпада в много тежка икономическа и политическа криза и това се отразява и на монетосеченето. Златната единица престава да бъде, може да се каже, златна“, добави проф. Овчаров. „Вследствие на икономическата и политическата криза хистаменон има около 6 карата злато, останалото е сребро.

Император Алексий само за няколко години успява да стабилизира държавата и в края на 11 век, освен че политически се стабилизира Византия той започва да сече прочутите хиперперони или перпери, както са по-известни с около 21 – 22 карата злато в тях“, допълни още археологът. По думите му в околностите на Перперикон се намират едни от най-големите рудници при с. Стремци, от където е взето поне част от това огромно количество злато необходимо за стабилизацията на икономиката на Византийската империя. /focus-news.net

Main Menu