Конгресът на САЩ даде над $56 млн. за българските F-16

02 Сеп 2019 22:30

Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF). С тях ще се допълнят депозираните от нашата страна 1 200 000 000 долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70”, съобщи министерството на отбраната.
В текста се припомня, че българската вноска е преведена изцяло на 8 август, а на 12 август Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ е потвърди получаването им и влизането в сила на договорите за американската страна.

Днес министър Красимир Каракачанов говори за 60 млн. долара, одобрени от Конгреса на САЩ, които могат да се използват само по самолетната сделка, което на практика щяло да намали българските разходи по сделката с тази сума.

 

Одобреният на 19 юли от парламента пакет от 4 договора е за 1.256 млрд. долара. Седмица по-рано Каракачанов казва, че Държавният департамент на САЩ е изпратил нотификация до Конгреса за отпускане на 60 млн. долара по програмата за чуждестранни оръжейни продажби. Ден по-късно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви пред Би Ти Ви, че "България може сама да определи за какво да бъдат изразходвани тези средства" и "това може да е нашата изненада - ракетите ни може да станат не 24, а 48"

 

От съобщение на военното министерство не се разбира в какъв формат са одобрените над 56 млн. долара. Програмата FMF е още от 60-те години, а за България действа от 1996 г. Страните, за които тя се прилага, се определят от Държавния секретар, а изпълнението е поверено на министъра на отбраната на САЩ. Финансирането се предоставя на партньорската държава като дарение или като директен заем.

Main Menu