Печат на тази страница

БНТ, БНР и АБРО също излязоха с позиция за журналистическата етика

08 Сеп 2019 07:40

Ден след като редица български медии и журналисти излязоха с обща позиция по повод публикация, накърняваща достойнството на един от кандидатите за кмет на София, от БНТ, БНР и АБРО също се обявиха за "спазването на журналистическата етика в дейността на медиите".

В Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори членуват bTV, Нова телевизия, Bulgaria On Air и значителна част от радиостанциите в българския ефир.

В днешната позиция на БНТ, БНР и АБРО се посочва, че "спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е белег за зрелостта на демокрацията в държавата".

Публикуваме пълния текст на позицията на АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио:

"Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и обществените медии - БНТ и БНР дълбоко вярват в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата професия. Тази отговорност и високите професионални стандарти определят решенията на медиите по отношение на съдържанието на програмите ни.

Медиите, членове на АБРО, БНТ и БНР са приели и спазват Етичен кодекс, част от който са основни правила като уважението към неприкосновеността на личния живот, придържането към добрия тон и благоприличие в нашите публикации. Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация. Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

 

Високите професионални стандарти ни задължават да правим разлика между информация в обществен интерес и информация, която задоволява само любопитство на автора или обществото към личния живот на публична личност. От обществен интерес може да бъде защитата на здравето, безопасността, сигурността, информация, която е свързана с предотвратяване и разкриване на тежки престъпления и злоупотреба с власт и която предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано.

Етичните правила на професията, които спазваме, са потвърдени и от трайната практика на Европейския съд по правата на човека за осигуряване на баланс между информационните свободи и неприкосновеността на личния живот.

Медиите, членове на АБРО, БНТ и БНР ценят доверието на обществото. Вярваме в грамотността и критичността на аудиторията да разпознае в работата на нашите екипи високите професионални стандарти и да ги отличи като надежден, достоверен и независим източник на информация. Убедени сме също, че да се ценят критичността и упорството в търсенето на точната информация, е признак и на политическа култура и грамотност. Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е белег за зрелостта на демокрацията в държавата."

Main Menu