Да не се отказваме с лека ръка от съкратеното съдебно следствие, зове Кирилов

09 Сеп 2019 13:34

Може да има съкратено производство, но ние ограничаваме възможността да се редуцира наказанието с оглед неговия размер. Сега възможността за редукция е с 1/3 от размера на наказанието, а то трябва да бъде с не повече от 1/5. За това настоя пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Съдът обаче определя дали намалява наказанието с 1/5 или не. Кирилов има доверие на съда и смята, че като общество трябва да се доверяваме на магистратите.

Нека, след като имаме дефицит на справедливост в определението на наказанията, тогава да имаме възможност за преценка. Нека и съдиите да имат отговорността по отношение за наказанията, които налагат, призова правосъдният министър.

Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно следствие. Нека не се отнема възможността за съкратеното съдебно следствие, защото чрез него се облекчава доказването на извършеното престъпление в съдебна зала, апелира Данаил Кирилов.

Според него поправките в НПК, които внесоха управляващите в четвъртък в Народното събрание, са навременни, но друг бил въпросът доколко са уместни в контекста на развитие на българското наказателно право.

По думите на правосъдния министър българското общество е започнало да изпитва особена реактивност, когато има тежки престъпления. Общественият дебат трябва да бъде достатъчно сериозен, задълбочен, както и да се основава на принципни постановки в българската наказателна политика, обясни Кирилов.

По отношение на системата на затворите Кирилов отбеляза, че в нея следва да продължат оздравителните и дисциплинираните процеси. Той призовава обществото да има търпение, защото проблемите в една такава система са много. Сред тях са дефицитът и недокомплектована охрана.

Припомняме, темата стана актуална след жестокото убийство и изнасилване на 7-годишното момиченце в село Сотиря. При признаване на вина обвиненият за престъплението би получил максимална присъда от 30 години затвор.

От ВМРО (Обединени патриоти) и БСП внесоха свои предложения за отпадане на възможността за съкратено съдебно следствие при такива тежки престъпления. Дни по-късно ГЕРБ внесе промени в НПК, засягащи съкратеното съдебно следствие./news.bg

 

Main Menu