Цацаров: Решетников е със забрана да влиза в България

10 Сеп 2019 14:42

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Това стана ясно на брифинг на службите в МВР. Новината оповести лично главният прокурор Сотир Цацаров.

Брифингът ще бъде изявление и с оглед на националната сигурност и запазване на класифицирана информация няма да се допускат въпроси на журналисти, оповести още в началото главният прокурор.

Прокуратурата е повдигнала обвинение на Николай Малинов затова, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трасфери на пари покрай разследване за пране на пари.Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г. На 9 септември на територия на София, Брезник и Перник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, които имат отношение към обвиняемия Малинов.

Според събраните доказателства до настоящия момент Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи от Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. Той е следвало да оказва влияние върху политическия живот на страната, създаване на информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

*Наказателен кодекс, Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

Main Menu