Печат на тази страница

Младен Маринов: 8 души са задържани и разследвани за шпионаж

11 Сеп 2019 13:21

В рамките на разследването за шпионаж до 24 часа са задържани осем лица, които са предадени на следствените органи, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред народните представители в пленарната зала.


Вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев предоставиха на депутатите информация за разследването за шпионаж, но не дадоха конкретика, тъй като нямат разрешение от наблюдаващия прокурор.

Той посочи, че на 9 септември в МВР е постъпило постановление на специализираната прокуратурата за оказване на съдействие при провеждане на разследване за престъпление по чл. 105 от Наказателния кодекс. Служителите на СДВР са оказали такова съдействие, като са проведени огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на София, Перник и Брезник.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев пък съобщи, че в хода на работата на ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата действия, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема, която е свързана с изградено и функционирало действие по пране на пари.

При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация - общество "Двуглав орел". Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната, посочи председателят на ДАНС.

"Ще ви запозная накратко с информацията относно случая, свързан с престъпление срещу Републиката, а именно поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации. Както вече знаете въпросният български гражданин е Николай Малинов, председател на Националното движение "Русофили". При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект "България". В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната. В документите се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова осигуреност на този проект, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, които да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев", каза още шефът на ДАНС.

Георгиев отбеляза, че чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада - единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е служител от висок ранг на разузнавателна служба на чужда държава. Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано, каза Георгиев.

 

При работата на ДАНС по случая са събрани данни, че председателят на НД "Русофили" Николай Малинов е поддържал дългогодишен контакт с тези чужди граждани, многократно е пътувал до Руската федерация, където е провеждал срещи с тях, получавал задачи, в някои случаи и финансови средства.

Main Menu