Сотир Цацаров: И на бизнесмена Константин Малофеев е забранено да влиза в България

11 Сеп 2019 15:44

Шефът на ДАНС е наложил забрана на руския бизнесмен Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 г.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Той дойде в парламента, по предложение на Атака, за да информира народните представители за шпионския скандал. Обвинен за шпионаж и пране на пари по него е председателят на "Русофили" Николай Малинов. ДАНС наложи вчера забрана да влиза в страната ни и на бившият генерал Леонид Решетников.

Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента, каза още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година и се води в Специализираната прокуратура. Извършени са 11 претърсвания на помещения, всяко от тях с разрешение на съдия от спецсъда. Иззети са компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, както и осем лични обиска на лица", допълни Цацаров. Той поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

Става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението касае не чужда държава, а чужди организации. Обвинението ще го кажа за трети път - не касае хилядите членове на обществено движение, а едно лице, което е използвало и това движение да налага идеи. Само че срещу пари, обясни Цацаров за обвинението към Николай Малинов.

Main Menu