С поне 6% вдигат пенсиите догодина

11 Сеп 2019 17:26

Най-малко с 6% ще се увеличат пенсиите от 1 юли 2020 г. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, съобщават от "24 часа".

Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число, е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%, обясни той, допълвайки, че точният процент ще стане ясен по-късно.

По думи на Петков предвид темпа на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат имало предвидимост и яснота. Той очаква, че през 2020 г. минималното заплащане ще е 610 лв.

Петков посочи, че синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, докато работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Според него този дебат ще продължи, докато не станат ясни факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя.

По отношение на приемната закрила социалният министър съобщи, че 2000 деца са настанени в приемни семейства.

Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа, категоричен бе той. Думите му бяха по повод исканията на приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа" по Закона за социалните услуги. Те настояват трудът на приемните родители да се регламентира по такъв начин, че да се гарантират техните социални и осигурителни права.

Main Menu