България и Гърция с общо виждане за следващия бюджет на ЕС

11 Сеп 2019 17:40

По отношение на следващия бюджет на ЕС, кохезионната политика и миграцията България и Гърция споделят общи възгледи.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева след работна среща с гръцкия си колега Николаос Дендиас.

Двустранните отношения между Гърция и България са на стратегическо ниво, а сътрудничеството между държавите е приятелско и изпълнено с доверие.

На срещата са били обсъдени и възможностите пред Западните Балкани за присъединяване към ЕС.

Следващата година ще има програма с Дни на Гърция у нас, както и междуправителствено заседание по случай 140-годишнината от дипломатическите отношения между двете съседки.

3,3 млрд. лв. стокообмен е отчетен за изминалата година между България и Гърция. Гръцките туристи са на второ място по брой туристи у нас, по думите на Захариева.

Газовата връзка между България и Гърция, както и терминалът в Александруполис са попаднали сред темите между двамата външни министри.

По думите на Дендиас сближаването на отношенията със Северна Македония е добра стъпка към европейската перспектива на страната.

 

По - късно днес премиерът Бойко Борисов също се срещна с министъра на външните работи на Гърция Николаос Дендиас

"С Гърция сме стратегически партньори. Четиристранният формат на разговори между България, Гърция, Румъния и Сърбия работи много добре, особено в реализирането на инфраструктурните проекти". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата.

 

По време на разговора премиерът Борисов също изтъкна важността на реализацията на газовия интерконектор между България и Гърция, който е приоритетен за страната ни. "Това е важно за диверсификацията. Вече осигурихме напълно финансирането на интерконектора България-Гърция. Капацитетът е от 3 до 5 млрд кубически метра газ", посочи още министър-председателят.

В рамките на срещата беше декларирано желанието на България и Гърция да продължат реализирането и на други инфраструктурни и енергийни проекти, които ще бъдат в интерес и на двете държави.

На срещата беше акцентирано и върху големия потенциал в сферата на туризма, който двете страни развиват през последните години, като премиерът Борисов подчерта значението на АМ "Струма" за свързаността с южната ни съседка.

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият министър Николаос Дендиас бяха единодушни, че между България и Гърция съществуват отлични двустранни отношения, които ще продължат да бъдат насърчавани във всички сфери от взаимен интерес./news.bg

 

Main Menu