Семейството е най-добрата среда за децата, убеден Радев

11 Сеп 2019 19:51

Семейството е най-добрата и незаменима среда за отглеждане и възпитаване на децата. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в президентството с представителя на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита.

Двамата се обединиха около мнението, че институциите трябва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряването на социалната среда, повишаването на доходите и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование.

По думи на президента децата са бъдещето на страната ни и България трябва да пристъпи към преодоляване на демографската криза. Според него това трябва да стане чрез насърчаване на отговорното родителство, отглеждането на децата в семейството и намаляването на броя на изоставянията.

 

Държавният глава определи като предизвикателство за страната високия процент на застрашените от бедност деца, които не са обхванати от образователната система.

От своя страна д-р Муита изтъкна приноса на България в рамките на УНИЦЕФ за прилагане на политиките на международната организация, насочени към развитието на децата и ефективното спазване на правата им. Тя призова за още по-активни действия и диалог с младите хора у нас, на които предстои да станат родители.

Въпреки демографската криза България е сред държавите в Европа с най-висок процент на млади родители, много от които са без образование и остават изолирани от програмите за образование, обучение и придобиване на професионални умения. Д-р Муита подчерта значението на усилията за пълноценна образователна интеграция и социализацията на децата с увреждания.

Двамата се съгласиха, че страната е постигнала съществен напредък в деинституционализацията и връщането на децата в семейна среда - десет пъти е намалял броят на децата, отглеждани в специализирани институции до момента. Очаква се процесът да приключи предсрочно догодина.

По време на срещата Радев изтъкна приноса на двете инициативи на президентската институция - "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта", за оказване на подкрепа за лечението на болни деца у нас и за социалната интеграция на деца и младежи, лишени от родителска грижа./news.bg

 

Main Menu