Огнян Минчев: Политиците ни нямат смелост да защитават българските интереси

11 Сеп 2019 22:00

Няма смелост в политическата ни класа категорично да защитава българските интереси срещу руско посегателство. Много, много рядко в България управляващите си позволяват да говорят за Русия или да предприемат мерки по отношение на Русия, които са свързани с подобен тип квалификации, каквито днес срещаме.
Това каза пред БНР политологът Огнян Минчев - председател на УС на "Прозрачност без граници", във връзка с разразилия се през последните дни шпионски скандал. Според него, ако се търсят само дивиденти за предстоящите местни избори, това не би могло да се случи.

 

"Ако акцията се основава на реална заплаха, това е реалната заплаха на подготвяне на сериозен удар срещу настоящото статукво в България", заяви още Минчев.

 

Той коментира и интерпретацията на скандала през хипотезата за натиск от евроатлантическите ни партньори с цел да бъдат предотвратени хибридните атаки срещу България, идващи от Русия.

 

"Ако това беше обяснението на нещата, нямаше да се разиграва на равнището на Николай Малинов, Ваня Добрева и т.н. В България има много по-сериозни фактори, които гарантират руското влияние в българските икономика и политика и във вземането на институционалните решения. Ако имаше такъв натиск, той нямаше сигурно да остави без последствие и видимите лобисти на руските интереси в България. В парламента можем да посочим лидери на партии, вземащи позиции, пряко подкрепящи интересите на Русия и в ущърб на българските интереси - и по отношение на самолетите Ф-16, и по отношение на "Белене".

 

Политологът изтъкна, че скандалът е в развитие и това, което предстои да видим, ще бъде по-значимо от това, което сме видели

Main Menu