1222 села може да останат без кметове и без наместници

14 Сеп 2019 12:25

След местните избори, които предстоят тази есен, 1222 села у нас няма да имат нито кмет, нито кметски наместник, се казва в публикация на "Дневник". Причината - според новите изборни правила, няма да се провеждат избори за кмет в села с население под 350 жители, а не под 100, както досега, но за да бъде назначен кметски наместник по закон трябва да бъде закрито конкретното кметство.

"Процедурата за закриване на кметството според Закона за административно-териториалното устройство на Република България е много дълга и тромава, заради което общинските съвети не са я започнали. Нашето предложение е кметствата в тези села да не се закриват, но законово да се уреди въпросът с назначаване на кметски наместник. Искаме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които общинските съвети да могат да дадат правомощия на кметовете на общини да назначават кметски наместници в тези населени места", обяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева.

 

Подобен казус е имало на предишни избори, когато законодателят е дал възможност на общинските съвети да дадат правомощия на кметовете на общини да назначат наместници в кметствата.

Към момента обаче в парламента няма законодателна инициатива за разрешаване на казуса. От ГЕРБ коментираха пред "Дневник", че ще се работи по въпроса, а от "Обединените патриоти" изразиха мнение, че няма необходимост от законови промени. Според депутати от БСП, трябва да се вземат мерки хората селата под 350 души да не останат без административно обслужване./news.bg

Main Menu