Паси: Русофилията в България не е по любов, тя е платена

15 Сеп 2019 12:59

Русофилията в България не е по любов, тя е платена. За това е категоричен бившият външен министър на България Соломон Паси. В студиото на Нова телевизия Паси се обоснова с броя на българските студенти, които учат в чужбина - статистика, която, по думите му, е реалния детектор за това, която страна и цивилизационен модел обичаме: студентите в Русия са 418, а само в Европейския съюз тази година сме изпратили 12 студенти, американското посолство е издало за последните десетилетия над 100 000 визи.

 

Според Соломон Паси България е терен на борба между руския шпионаж и Запада и това се знае много отдавна. Ръководителят на руския шпионаж у нас е руският посланик, а настоящият такъв е най-апокрифният, според определението на Паси, а неговата оценка е, че аферата "Русофили" е напълно реална, макар и показна - с датата, на която започна разследването, 9 септември, и с основния обвиняем, Николай Малинов, който е публична фигура и заради което Паси е песимист.

Според Соломон Паси българските власти са могли да бъдат и до този момент доста по активни и категорични по отношение на действията на руския шпионаж в България, но това би могло да стане само "ако имаме дупе да се опълчим на руското разузнаване". Като пример и съвети Паси изброи - да изгоним няколко шпионина около аферата "Скрипал", декларацията на МВнР, която е изключително правилна и добре написана, да бъде последвана и от нота, която да се връчи на руския посланик, самият той може да бъде обявен за персона нон грата.

 

Той бе категоричен, че "да, има в България на руски шпиони" и изброи - 68 са само в руското посолство, между 200 и 300 под пагон са извън посолството. Колко са останалите, обаче Паси заяви, че той не знае. Разликата между руските и американските шпиони в България е, че американските са акредитирани - те са дошли да работят официално в България и го правят като партньорски служби.

Според Паси руската шпионска мрежа е била особено активирана около сключването на сделката за Ф-16 тази година.

 

Припомняме, на 9 септември бе арестуван бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов. По-късно стана ясно, че той и други членове на "Русофили" са били разпитани като свидетели, а обвинение е повдигнато само на председателя на движение Николай Малинов. Двама руски граждани са със наложена забрана за влизане в България - Леонид Решетников и Александър Малофеев. Вчера прокуратурата публикува и части от доказателствен материал по обвинението.

Депутатите изслушаха по случая вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и главния прокурор Сотир Цацаров. Премиерът Борисов не се отзова на призива и той да дойде в парламента, но коментира темата от кабинета си в Министерски съвет.

С коментар по случая излезе и държавният глава Румен Радев, който поиска неопровержими доказателства./news.bg

 

Main Menu