Колективен иск срещу НАП от над 150 души

17 Сеп 2019 12:23

157 души се обединиха в колективен иск срещу НАП след теча на данни от приходната агенция, съобщи Нова телевизия.

Те искат по 1000 лева обезпечение.

От кантората, която ще води делото, само една адвокатка не е потърпевша от теча на данни, затова тя ще води делото. "Точната хипотеза е "субективно съединяване на искове". В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип", обясниха юристите.

"1000 лева е цената на иска, която сме определили на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата. Идеята е такава, че когато съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди, го присъжда по справедливост", допълниха от кантората.

 

Възможно е различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалния способ за определянето на такъв са свидетелските показания.

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем. Напълно възможна е и кражбата на самоличност.

Припомняме, след като се разбра, че са изтекли личните данни на над 5 млн. български граждани заради неопазена база данни, директорът на НАП Галя Димитрова заяви, че взела тежко решение да не прекратява отпуската си.

Два дни по-късно - 31 юли, финансовият министър Владислав Горанов заяви, че от НАП иска решения, а не оставки.

Въпреки уверенията му, бяха уволнени двама от шефовете на компютърни отдели.

На Приходната агенция бе наложена глоба от 5,1 млн. лв., която НАП оспорва.

 

Main Menu