МВР работи с моралните хакери

17 Сеп 2019 12:29

Хакерството започва да се превръща в една мода сред младежите. Това заяви пред медиите силовият министър Младен Маринов Той взе участие в конференция за киберпрестъпленията.

Хакерите възприемали хакването над дадена институция като атестация за качествата им. Техните усилия биха могли да са насочени в правилната посока, смята министърът. МВР работи на определена основа с някои от хакерите.

Над икономическите интереси има национални и чисто морално, заяви Маринов. Въпреки, че всеки работи за пари, те имат морал и в определен ситуация помагат на институциите, поясни той в отговор на въпрос на News.bg.

За вътрешния министър Младен Маринов решение на проблема с хакерските атаки е сътрудничеството с частния сектор. Киберпрестъпленията заплашвали частния и държавния сектор. Маринов подчерта, че МВР взема мерки да защити своите системи.

 

Правим всичко възможно да си ъпдейтваме системите така, че да ползваме най-съвременните софтуерни продукти, подчерта силовият министър. Ниските заплати са изключителен проблем, подчерта Маринов. Служителите по киберсигурност в МВР работели за каузата и можели да си намерят работа навсякъде. Министърът обаче иска по-високи заплати за тези служители.

Продължават опитите за хакерски атаки над държавни институции, стана ясно още от думите на МВР шефа. Мога да ви уверя, че те са неуспешни, похвали се Младен Маринов. След атаката над НАП останалите институции станали по-бдителни. Хората за сензитивни и подават сигнали, обясни той.

Явор Колев от ГДБОП поясни, че киберпрестъпленията нямат географски граници. Той иска унифициране на законодателството по отношение на киберсигурността. Иначе наши служители на реда се обучават от агенти на ФБР и Европол. Даже в ГДБОП работи служител от ФБР, отбеляза той./news.bg

 

Main Menu