Борисов: Да мразим хакерите така, както мразим убийците

17 Сеп 2019 13:41

Така както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите, обяви днес премиерът Бойко Борисов в словото си при откриване на конференция за киберсигурност в София.

Той призна, че държавата не е конкурентна при привличане на софтуерни специалисти, тъй като заплатите са в пъти по-ниски, отколкото в частния сектор. Това била и причината да се мисли за вариант таванът за заплатите в държавния сектор да не важи за "5, 10, 15 човека, които обслужват всички министерства".

"При конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват "Благодаря", заяви още Борисов.

Още в първите дни след хакерската атака, при която бяха източени лични данни от НАП, премиерът обяви, че трябва да се търсят варианти държавата да привлече софтуерни специалисти. Пред министрите на заседание на Министерския съвет Борисов роди и крилатата фраза, че в тази област в България работят вълшебници - млади и кадърни.

"Държави има, които забраниха "Фейсбук", "Туитър". Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната. Там милиарди долари за изсипани в защита на системата", изтъкна още Борисов.

Main Menu