Печат на тази страница

Горанов склонен "Информационно обслужване" да поеме киберсигурността

17 Сеп 2019 17:21

За финансовия министър Владислав Горанов има два сценария за допълнителен капацитет от скъпо наети IT служители. Те могат да консултират отделните звена как да поддържат по-голяма кибер сигурност, каза Горанов пред журналисти на конференция по киберсигурност.

Единият е свързан с осигуряването на по-високи възнаграждения в Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), в която лимитиран брой хора да бъдат с много по-високи възнаграждения, адекватни на пазара.

 

Другото, върху което работим и тече дебат в българския парламент е възлагането на "Информационно обслужване" да поддържа критичните инфраструктури и големите системи и да се превърне в интегратор на големите държавни системи.

По този начин се интегрира по модела в Австрия, в Германия - една голяма държавна компания, която носи отговорност не само за изборите, както в последните години е традиция, но и по отношение на поддръжката на критична инфраструктура.

В това звено могат да се наемат такива хора, които да бъдат скъпо платени и да отговарят на стандартите на съвременните предизвикателства на кибер сигурността и електронното управление.

 

Припомняме, на този форум премиерът Бойко Борисов каза: "Както мразим крадците, убийците, така трябва да мразим и хакерите, настоя премиерът. 1500 лева е заплата за ИТ-специалист в ГДБОП. В частния сектор е около 10 000 лева".

Повод за думите му е масираната атака срещу НАП. На 15 юли месец стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани.

Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението.

Докато течеше скандала председателят на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала. От агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени трима души - собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че иска хакерите да работят за държавата. По думите му това били уникални мозъци и трябвало да се ползват от службите./news.bg

Main Menu