Воля предлага Пакет „ Майка и дете“

19 Сеп 2019 15:27

От 1 януари 2020 г. държавата да поеме обезщетенията за първите три дни от болничните, вместо работодателите. Това предлагат в законодателна инициатива депутати от „Воля“. Предложението им е промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г. като вместо от работодателите, парите за обезщетения да идват от фонд „Държавно обществено осигуряване“, поясни Дора Христова. „Работодателите си внасят осигуровките за осигурените лица, включително за „общо заболяване“ и „майчинство“ и е редно държавата чрез фонд „ДОО“ да си поеме задължението за изплащане на първите три дни от болничните“, аргументира се тя. Мярката се отнася за всички лица, независимо от възрастта им и дали са с малки деца. Христова изтъкна, че всъщност предложението е за връщане на старото положение преди 2010 г., когато като антикризисна мярка е въведено сегашното положение – работодателите да плащат първите три дни от болничните.

„Работодателските организации ни подкрепят на 100% и са ни уверили, че средствата, които бъдат спестени от освобождаването им от тези обезщетения те ще използват за увеличаване на заплатите на своите служители или за социални придобивки на персонала им“, съобщи още Христова. Мярката, обаче беше отхвърлена от социалната комисия на парламента. БСП се обявиха против идеята на „Воля“ с аргумента, че тя защитава интересите на бизнеса. Вносителите, обаче не губят надежди и продължават преговори с политическите формации в търсене на подкрепа. Надеждата им е когато социалната комисия предложи в пленарна зала законодателната инициатива да бъде отхвърлена, да настъпи обрат и да бъде приета.

 

Пакет „ Майка и дете“ придвижват в парламента с други два законопроекта депутати от „Воля“. Единият предвижда месечните добавки за деца да бъдат за всички деца, независимо от доходите на родителите. „Смятаме, че това е право на всяко дете и затова внесохме този законопроект“, поясни Христова. Другата инициатива от пакета е законопроект за промени в Кодекса на труда. В КТ се предвижда ползване на 1 ден допълнително платен годишен отпуск само за майките, работещи в предприятия, където има колективен трудов договор и при положение, че имат две деца до 18 г. възраст, посочи Христова. „За майките, работещи в предприятия, където няма колективно трудово договаряне такава опция не съществува“, посочи Христова. „Ние предлагаме, продължи тя - всички майки да бъдат равнопоставени и да имат един ден в повече годишен отпуск, за да отделят повече време на децата си“. КТ "Подкрепа" настоява за 1000 лв. минимална заплата през 2020 г.

Тези идеи засега се подкрепят от БСП и част от Патриотите, но не и от ГЕРБ, отбеляза Христова. Аргументът, с който управляващите ги отхвърлят бил че не може тези проблеми да се рашават на парче, добави Къстина Таскова от "Воля".

Main Menu