Психологът Иван Игов: Една от най-големите глупости е, че в казармата младежите ставали мъже

19 Сеп 2019 19:12

Една от най-големите глупости, които човек може да чуе е, че в казармата младежите ставали мъже. За някои това място може да е като място, където да разберат кои са те и какво могат да направят с живота си. Но за съжаление в повечето случаи това място е среда, в която едни хора започват да оказват негативно влияние върху другите.
Това казва психологът Иван Игов в свой коментира пред "Новини.бг" във връзка с предложението на военния министър Красимир Каракачанов връщането на казармата да стане от 2021 година.

 

По думите на Игов под негативно влияние върху другите се има предвид насилие върху другите и мнозина свързват това място само и единствено с казармените извращения. Има хора, които упражняват чувството си за власт и агресията си върху други, като дори стигат до извращения. Казармата по този начин преди време прекърши твърде много човешки съдби и доведе дори някои до психически отклонения. Там властваше авторитарният подход, който водеше по-често до отрицателни резултати, отколкото до положителни.

 

Смятам, че най-правилно би било в казармата да ходят хора, които желаят това и смятат, че имат умения за тази военна институция. Истинската дисциплина е осъзната отговорност, а не наложена авторитарност от някой друг. Дисциплината се постига чрез осъзнаване, а не чрез налагане. Затова казвам, че за някои тя може да има позитивно влияние - да укрепнат физически и волево. Но за около 1/3 от попадналите там тя има негативно отражение.Така че нека там да ходят само онези, които го желаят, а не задължително всички младежи. Превръщането на казармата в задължителна норма, може да измисли само човек, за когото авторитаризмът е начин на мислене.

 

Много се надявам идеите за задължителното връщане на казармата да не се състоят. Да се направи широко обществено обсъждане по тази тема, в което да участват експерти от всички области. Психолози и медицински специалисти обезателно трябва да се чуят, а не да говорят всички по тези въпроси. Вижте, говоренето по всякакви теми от всички за всичко, се превръща също в авторитаризъм. За връщането на казармата се говори от години, но слава на Бога, разумът надделява над популистките изказвания, завършва психологът.

 

Припомняме, че Каракачанов поясни пред медии, че вече дори е готов с проектозакона за доброволната военна служба и военното обучение в училищата, който трябва да е първа стъпка към връщането на наборната служба.

Main Menu